© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

In natuurgebied De Kampina wemelt het momenteel van de insecten. Vlinders, bijen en heel veel andere insecten komen af op de nectar van de weelderig bloeiende heide.

De aanhoudende warmte deze zomer heeft ervoor gezorgd dat mediterrane diertjes als de zuidelijke glazenmaker (libelle) en de parelmoervlinder zich helemaal thuis voelen op De Kampina. Beide soorten worden jaarlijks wel op een aantal plekken in ons land gespot, maar het blijven toch zeer bijzondere waarnemingen.

Glazenmakers behoren tot de allergrootste libellen van ons land. Het zuidelijke neefje is iets kleiner en lijkt sprekend op de paardenbijter. Ze kunnen bijzonder grote afstanden afleggen. De zuidelijke glazenmakers die momenteel op de Kampina te vinden zijn, zijn dan ook bijna zeker trekkers.

En ook de kleine parelmoervlinder vliegt rond op de heide van de Kampina. Ze drinken er volop nectar op de bloeiende struikheide. Het vlindertje plantte zich tot voor kort alleen voort in de kustduinen, maar tegenwoordig wordt ze steeds vaker ook in het binnenland gespot. Of ze zich er ook voortplanten is nog niet duidelijk.

Bron: Natuurmonumenten

Deel dit artikel