- Nieuws -
Het Engelse reismagazine Wanderlust heeft onlangs een lijstje gemaakt van de zeven mooiste wandelroutes in Europa. Een Nederlandse wandeltocht staat er nog niet bij, maar wie weet komt dat nog in de toekomst…
In een tijd dat reizen voor vakanties niet mogelijk is, is het misschien aardig om zelf een ‘bucketlist’ te maken van favoriete wandelroutes die er ‘alsmaar niet van komen’. De zeven toppers van Wanderlust kunnen je daar wellicht bij helpen.
1. Sentiero degli Dei in Italië
Bomerano-Positano aan de Amalfikust in Italië. De tocht heeft een lengte van slechts 8 (acht) km. Het is geen moeilijke wandeling en is ook uitermate geschikt voor individuele wandelaars. Het ‘Godenpad’ volgt een spectaculair gedeelte van de Amalfikust. Je wandelt over oude muilezelpaden en komt langs wijngaarden, gaat door valleien en hebt een prachtig uitzicht over de kliffen naar de zee.
2. Tour du Mont Blanc in Frankrijk, Zwitserland en Italië
De route heeft een totale lengte van 170 km en het pad is goed te bewandelen in negen tot twaalf dagen. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld tot zwaar. Er zijn onderweg tal van dorpjes die van diverse kanten te bereiken zijn. Je kunt de tocht individueel doen, maar er zijn ook veel mogelijkheden om dit met een gekwalificeerde wandelgids te doen.
Met deze tocht is het niet nodig om jezelf de 4810 meter hoge Mont Blanc op te slepen. De misschien wel beste manier om de hoogste top van West-Europa te ervaren, is door fijn in de schaduw te lopen op dit klassieke wandelpad, dat met Frankrijk, Zwitserland en Italië maar liefst drie landen 'aantikt'. Er zijn onderweg voortreffelijke overnachtingsmogelijkheden. Je komt af en toe lastige en steile beklimmingen tegen, de weersomstandigheden heb je niet altijd in de hand (sneeuw is mogelijk!), maar door de ruime keuze aan accommodaties kun je alles in je eigen tempo doen.
3. Camino de Santiago vanaf Frankrijk en aansluitend door Spanje
De Camino de Santiago kun je ook lopen vanuit Nederland, waarna de route in Frankrijk aansluit op de originele wandelroute. De lengte van de tocht vanuit Frankrijk is ongeveer 800 km. Je kunt de Camino in je eigen tempo lopen, dus de tijdsduur heb je volledig zelf in de hand. De tocht is vooral pittig door de totale afstand en het feit dat je vele dagen achtereen - veelal alleen - op pad bent.
De Camino is niet alleen een wandeling, het is ook een gevoel of een ‘state of mind’. Sommige wandelaars zien het vooral als een spirituele onderneming, anderen meer als een fysieke test. Voor velen is ook de kameraadschap bij de pelgrimsherbergen belangrijk, vooral omdat je eigenlijk steeds op jezelf bent aangewezen doordat de Camino in veel gevallen een solowandeling betreft.
4. Laugavegur in IJsland
Een tocht van Landmannalaugar naar Thórsmörk in Ijsland. De totale lengte is ongeveer 55km; de tocht is goed in vier dagen te doen. De zwaarte van de route is – hoewel nogal afhankelijk van het weer - gemiddeld. Onderweg vind je zes hutten met slaapzalen, tentplaatsen, toiletten en douches maar eten moet je zelf organiseren. Voor deze tocht wordt in het algemeen geadviseertd een gids in te schakelen.
Deze tocht is meest iconische wandeling van IJsland door een aantal van de fraaiste delen van het land. Je komt in aanraking met verblindend witte gletsjers, geisers en glinsterende meren en rivieren. Het wandelseizoen is betrekkelijk kort - van half juni tot begin september - dus het kan wel eens druk zijn op deze route. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door het unieke karakter van de tocht.
Lycian Way © foto Shutterstock
5. Lycian Way in Turkije
Een wandelroute van Fethiye naar Antalya in Turkije, met een totale lengte van 509 km. Voor deze wandeling moet je zo’n kleine vier weken uittrekken. De zwaarte van de tocht is overwegend gemiddeld tot pittig. Ter compensatie zijn er echter ook een paar gemakkelijke delen in de route. De tocht is individueel goed te doen, maar er zijn ook meer dan voldoende mogelijkheden om dit met een goede gids te doen.
De Lycian Way is het bekendste langeafstandspad van Turkije. De omgeving is rijk aan geschiedenis en de tocht is bezaaid met Byzantijnse kloosters, Griekse tempels en Romeinse ruïnes. Verder veel baaien, grotten en schitterende stranden. Kamperen is wel mogelijk, maar het is leukst om in guesthouses te verblijven om op die manier de lokale bevolking te ontmoeten en kennis te maken met hun haast onbegrensde gastvrijheid en vriendelijkheid.
6. Faulhornweg in Zwitserland
Wandelroute van Schynige Platte naar First in Zwitserland, met een lengte van ca. 16 km met een gemiddelde zwaarte. Deze uitstekend gemarkeerde route toont de Zwitserse perfectie. Geniet tijdens de wandeling van het uitzicht over de blauw-turquoise meren Thun en Brienz aan de ene kant, en de vermaarde bergtoppen van het Berner Oberland aan de andere kant. Groene valleien, grillige bergkammen, een berghut op 2680 meter hoogte en prachtige meren krijg je er zomaar in de schoot geworpen. Met als extraatje een erg mooie tocht met de kabelbaan terug van First naar Grindelwald.
7. West Highland Way in Schotland
De route gaan van Milngavie naar Fort William in de Schotse Highlands. De totale lengte is 154 km en is in zes á zeven dagen goed te doen. De zwaarte van de route is – afhankelijk van het weer – gemiddeld te noemen. Aan de route zijn meer dan voldoende campings, hotelletjes en bed and breakfasts te vinden. De West Highland Way is prima individueel te lopen, maar er zijn ook meer dan genoeg uitstekende gidsen te vinden die je alles kunnen vertellen van de geschiedenis, de omgeving en de natuur.
West Highland Way © foto Shutterstock
Je wandelt van net buiten Glasgow tot aan de hoogste top van het Verenigd Koninkrijk, de Ben Nevis. Gebruikmakend van vele oude paden doorkruis je de Schotse laaglanden, doe je Loch Lomond en Rannoch Moor aan, voordat je aankomt in prachtige valleien. Je eindigt - zoals eerder gezegd - bij Ben Nevis - een top van 1344 meter hoog - die de ultieme finale is.