© foto Shutterstock

Als je in Nederland woont, dan weet je hoe belangrijk de gezondheid van de mens is. In Nederland wordt als een van de weinige landen ter wereld zoveel aandacht besteed aan de volksgezondheid. Reclames van de overheid over de gezondheid, bewegen, voeding en weten wij het wat; ze vliegen je om de oren.

Daar is helemaal niets ergs aan, het is zelfs best goed. Toch is het niet genoeg om actie te ondernemen, want anders had je deze blog waarschijnlijk niet hoeven lezen. In deze blog vertellen we je namelijk over wat je moet weten over alle sportscholen in Nederland. We vertellen je over hoe ze werken, waarom er hier zoveel aandacht naartoe gaat en hoe jij kunt beginnen in een sportschool. We halen daarbij voor het gemak de meest bekende sportschool van Nederland, de Basic-Fit, aan als voorbeeld. 

Hoe werkt een sportschool?

Alle Basic-Fit sportscholen werken eigenlijk hetzelfde, en dit is vrij kenmerkend voor de meeste sportscholen in Nederland. Je sluit een abonnement af bij een bepaalde sportschool en onder de voorwaarden van dat abonnement kun je er dan sporten. Deze voorwaarden zijn vrij verschillend per sportschool en per abonnement, maar bij de meeste sportscholen en ook bij de Basic-Fit kun je onbeperkt sporten tegen een bepaald tarief per maand. Ook heb je abonnementen met een iets hoger tarief waarbij je mensen kunt meenemen als je gaat sporten, en soms zijn er familie abonnementen. Daarnaast is het goed om te werken dat vrijwel iedere sportschool, en de Basic-Fit ook, werkt met een pasjes en poortjes systeem. Je scant je pasje en je kunt naar binnen. Abonnementen zijn wel kenmerkend voor Nederland, gezien je in sommige landen elke keer een dagpas koopt of dit een stuk gebruikelijker is. 

Waarom zoveel aandacht? 

Dat sportscholen veel aandacht krijgen, is niet heel gek. In een sportschool werk je namelijk aan je gezondheid in de breedste zin van het woord. Zo werk je aan je fysieke gezondheid (hopelijk doe je zowel krachttraining als cardio), maar ook aan je mentale gezondheid. Mensen die naar de sportschool gaan worden hier over het algemeen vrolijker van, dat komt door het vrijkomen van dopamine en endorfine als je sport. Ook is het gewoon bewezen goed voor je lichaam, daar kun je niet meer omheen. De overheid, maar ook bedrijven en natuurlijk sportscholen zelf, zorgen er daarom voor dat het breed in het beeld komt dat sporten gezond is en proberen dit op allerlei manieren te stimuleren. Niet heel gek, als je het ons vraagt. 

Beginnen

Als je nu wil beginnen met sporten, dan raden we dat ten zeerste aan. Als je bij de Basic-Fit wil gaan sporten bijvoorbeeld, raden we je ook aan om even te kijken naar een personal trainer. Een personal trainer helpt je dan met het opstarten in de sportschool. Hij of zij legt je de basis uit, helpt je met bepaalde oefeningen, geeft je mogelijk zelfs een schema voor trainen én je voeding en helpt je natuurlijk een beetje met je op je gemak voelen op deze nieuwe plek.