Trek je wandelschoenen aan. Pak je rugzak in en vergeet vooral niet je geliefde mee te nemen. Met deze Europese wandelroutes wordt jullie relatie alleen maar sterker. Ben je single? Dan word je ongetwijfeld verliefd op de hartveroverende uitzichten en de lokale bevolking.

Veilig voor vertrek

Wandelroutes hebben verschillende moeilijkheidsniveaus. Lees je daarom voor vertrek goed in over wat je onderweg kunt verwachten. Voor een tocht door de bergen heb je ander materieel nodig dan een tocht langs de bedding van een rivier. Daarbij is het hebben van een goede conditie essentieel om het van begin tot eind vol te kunnen houden.

Naast je fysieke veiligheid moet je ook denken aan je digitale veiligheid. Zeker als je van plan bent om tijdens je reis gebruik te maken van openbare netwerken. Rust je smartphone voor vertrek al uit met een VPN. Daarmee voorkom je dat hackers meekijken met je online activiteiten. Je data worden via een versleutelde tunnel naar de VPN-server geleid, waar nog een keer encryptie plaatsvindt. Ook beschermt een goede VPN je tegen malware en virussen. Met deze NordVPN kortingscode neem je een VPN nu heel voordelig mee op reis.

Romantische wandelroutes in Europa

Aan bergen, valleien, meren en historische stadjes in Europa geen gebrek. Waar je ook naartoe reist, elke regio heeft zijn charme en niet te missen bezienswaardigheden. De allermooiste wandelroutes zetten we hier voor je op een rij:

Via dell’ Amore, Italië

In het begin van de twintigste eeuw werd het pad aangelegd om de dorpen Riomaggiore en Manarola met elkaar te verbinden. Het pad werd door geliefden uit beide dorpen veel gebruikt om elkaar halverwege te ontmoeten. Dus werd het omgedoopt tot de Via dell’ Amore ofwel het Pad van de Liefde. De Via dell’ Amore is gelegen in Cinque Terre, een natuurgebied langs de Italiaanse kust dat vijf dorpen omvat. Met een lengte van 1 kilometer is het misschien niet de langste wandelroute. Maar het is wellicht wel de meest romantische wandelroute ter wereld.

De Via dell’ Amore is vanwege een aardverschuiving tien jaar afgesloten geweest voor publiek. Na uitgebreide restauraties wordt het pad in juli 2024 weer opengesteld voor wandelaars. Om te voorkomen dat het te druk wordt, moeten wandelaars van tevoren een tijdslot boeken. 

Boheems Paradijs, Tsjechië

Het vertrekpunt van deze route ligt in Turnov, ongeveer 100 kilometer verwijderd van de hoofdstad, Praag. Van daaruit wandel of fiets je richting Jičín, een historische plaats met een prachtig plein en een even mooie markt. De tocht voert je langs indrukwekkende rotsen, grotten en kastelen, die zomaar het achtergronddecor kunnen vormen van een fantasyfilm.

Vooral de ‘rotsstad’ Prachovské skaly is indrukwekkend. Hier vind je een formatie van 300 rotszuilen, die stuk voor stuk tot de verbeelding sprekende namen hebben gekregen. De rotszuil bij de benedeningang is bijvoorbeeld vernoemd naar Krakonos, een berggeest. Als je meer wil weten over lokale sagen en legendes, kun je in Jičín boekjes verkrijgen. Breng ook een bezoek aan de grotten van Bozkov, waar je het grootste ondergrondse meer van Tsjechië kunt bewonderen.

Triglav, Slovenië

Wil je je relatie testen of je liefde voor het wandelen bestendigen? Dan is een tocht door Triglav, een natuurpark in Slovenië, absoluut de moeite waard. De beklimming van de ruim 2800 meter hoge berg is al een belevenis op zich. Als je vertrekt vanuit Krma, doe je ongeveer twee dagen over de beklimming.

Je kunt ook een meerdaagse huttentocht boeken. Bij deze route word je langs zeven meren geleid. Vanuit de zogenaamde Vogelkabelbaan geniet je van een spectaculair uitzicht op het Meer van Bohinj. Bij hetzelfde meer vind je een prachtige waterval, de Savica. Ook het houten wandelpad door de Vintgarkloof, vlakbij het Meer van Bled, is een echte aanrader.

Deel dit artikel