© foto Shutterstock

Avonturen in de bergen lonken met frisse lucht, adembenemende landschappen en de kick van het verkennen. Maar inpakken voor deze tochten kan een uitdaging zijn, vooral als de ruimte in de auto beperkt is. 

Deze gids geeft je de kennis om de dakkoffer van je auto in te pakken als een professional, zodat je alles bij je hebt wat je nodig hebt voor een geslaagd en plezierig uitstapje in de bergen. Raadpleeg altijd het gewichtsvermogen van de dakdragers en dakkoffers van uw auto. Overbelast niet! Het overschrijden van de gewichtslimiet kan gevaarlijk zijn en uw auto beschadigen.

Het weer in de bergen kan onvoorspelbaar zijn. Pak essentiële spullen zoals slaapzakken, tenten en extra kleding in waterdichte zakken of bakken in om ze te beschermen tegen regen of sneeuw. Compressie- of ruimtebesparende tassen zijn je bondgenoten. Ze helpen om volumineuze kleding, dekens en kussens samen te persen, waardoor er waardevolle ruimte vrijkomt in je dakkoffer.

Inpaktechnieken

Plaats de zwaarste spullen, zoals koelboxen of plunjezakken met kleding, laag in de doos in de richting van het autodak. Dit zorgt voor een lager zwaartepunt voor betere hanteerbaarheid.

Verdeel het gewicht gelijkmatig over de doos om te voorkomen dat één kant te zwaar wordt belast. Gebruik kleinere spullen zoals toiletartikelen, kampeer schoenen of snacks om de ruimte tussen de grotere spullen op te vullen. Zo voorkom je dat ze verschuiven tijdens het reizen.

Laat je spullen geen projectielen worden! Zet losse spullen vast met bungee-koorden of riemen om te voorkomen dat ze gaan schuiven en de doos of je auto beschadigen. Overweeg om spullen die je minder vaak nodig hebt achterin de doos te stoppen en spullen die je tijdens de reis nodig hebt (snacks, waterflessen) dichter bij de voorkant zodat je er makkelijk bij kunt. Label bakken of tassen duidelijk met de inhoud. Zo bespaar je tijd met het zoeken naar specifieke spullen als je op je bestemming aankomt.

Als je extra ruimte hebt in je kofferbak, overweeg dan om lichtere spullen zoals campingstoelen of brandhout daar te verpakken om nog meer ruimte vrij te maken in de dakkoffer. Zorg ervoor dat het deksel van de dakkoffer goed gesloten en vergrendeld is om te voorkomen dat je spullen eruit stuiteren tijdens de reis. Als de dakkoffer geïnstalleerd is, wordt de totale hoogte van je auto groter. Houd rekening met lage doorrijhoogtes, zoals ingangen van parkeergarages of overhangende takken.

Uitstapjes naar de bergen beloven frisse lucht, prachtige landschappen en epische avonturen. Maar inpakken voor deze reizen kan lastig zijn, vooral met beperkte autoruimte.  Vrees niet, outdoor liefhebbers! Hier zijn enkele tips en trucs om de dakkoffer van je auto om te toveren in een krachtpatser voor bergtochten, zodat je reis soepel en efficiënt verloopt:

Voordat je gaat wandelen

Veiligheid eerst! Raadpleeg de handleiding van je auto om te bepalen wat het maximale gewicht is voor het universele bagagerek autodoc.nl voor op reis en de dakkoffer. Overbelast niet - als je de limiet overschrijdt, kan dat gevaarlijk zijn en je auto beschadigen. Het weer in de bergen is onvoorspelbaar. Verpak cruciale spullen zoals tenten, slaapzakken en extra kleding in waterdichte tassen of bakken om ze te beschermen tegen regen, sneeuw of onverwachte stortbuien. Compressie- of ruimtebesparende tassen zijn je bondgenoten. Gebruik ze om volumineuze kleding, dekens en kussens samen te persen, zodat je kostbare ruimte in je dakkoffer vrijmaakt voor andere benodigdheden.

Inpakken als een prof: Plaats de zwaarste spullen, zoals koelboxen of plunjezakken met kleren, laag in de doos, dichter bij het dak van de auto. Dit creëert een lager zwaartepunt voor betere hanteerbaarheid en een soepelere rit. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de hele doos om te voorkomen dat één kant te zwaar wordt belast. Stel je de koffer voor op een wip - je wilt een evenwichtig gewicht voor stabiliteit. Laat lege ruimtes geen gemiste kansen worden! Gebruik kleinere, flexibele voorwerpen zoals toiletartikelen, kampeer schoenen of snacks om de ruimte tussen grotere voorwerpen op te vullen. Dit voorkomt dat ze gaan schuiven tijdens het reizen en mogelijk schade veroorzaken. Laat losse spullen geen projectielen worden! Een dakkoffer van autodoc.nl helpt voorkomen dat ze verschuiven en schade veroorzaken.

Doelgericht inpakken

Overweeg om spullen die je minder vaak nodig hebt achter in de doos te stoppen. Lichtere spullen die je tijdens de reis nodig hebt, zoals snacks of waterflessen, kun je dichter bij de voorkant leggen, zodat je er makkelijk bij kunt. Labelen is bevrijdend: Label bakken of tassen duidelijk met de inhoud. Zo hoeft u niet alles door te spitten als u uw toevluchtsoord in de bergen bereikt en een specifiek voorwerp nodig hebt.

Kofferbak Tetris: Als je extra ruimte hebt in de kofferbak van je auto, overweeg dan om daar lichtere spullen zoals campingstoelen of brandhout in te doen om nog meer ruimte vrij te maken in de dakkoffer voor cruciale bergspullen.

Veiligheid

Dubbel-Check Veiligheid: Zorg ervoor dat het deksel van de dakkoffer goed gesloten en vergrendeld is om te voorkomen dat uw spullen tijdens de reis in de lucht terechtkomen. Een losgeslagen slaapzak die van je dakkoffer vliegt, is niet het souvenir dat je wilt verzamelen!

Hoogte is belangrijk: Als de dakkoffer is geïnstalleerd, wordt uw auto hoger. Houd rekening met lage doorgangen zoals ingangen van parkeergarages of overhangende takken om ongewenste botsingen te voorkomen.

Door deze inpakstrategieën toe te passen, kun je de dakkoffer van je auto omtoveren tot een bergklare opbergoplossing. Zo kun je alle benodigdheden voor je avontuur meenemen zonder in te boeten aan comfort of veiligheid onderweg.  Pak slim in, beveilig je dakkoffer en ga op weg voor een onvergetelijke vlucht in de bergen!

Deel dit artikel