© foto Shutterstock

Nederland mag dan klein zijn, en onze natuur beperkt, maar het is en blijft natuurlijk prachtig om er op uit te trekken en de natuur te snuiven. Of je nu 5 km aflegt, 10, 25 of zelfs 50, met een wandelroutenetwerk van circa 12.000 km valt er altijd wel weer iets nieuws in ons land te beleven. En dan krijgen onze voeten uiteindelijk toch veel te verduren!

Hoewel we in ons land amper bergen hebben en klimmen er in de meeste gevallen niet in zit, blijft het van groot belang om goede schoenen te dragen. 5 km red je op je oude gympen namelijk misschien nog wel, maar je doet je voeten er zeker geen plezier mee. Maar moet je dan écht bergschoenen dragen om van onze natuur te kunnen genieten? Of volstaan andere (goede) schoenen ook? Dat lees je in deze blog!

Wandelschoenen in verschillende categorieën

Om te beginnen is het even belangrijk om te weten dat wandelschoenen worden ingedeeld in categorieën. Dan bedoelen we niet aparte wandelschoenen voor dames en voor heren (wat overigens wel een belangrijk onderscheid is om de voet de juiste ondersteuning te bieden), maar de categorieën A t/m D. Dat zit zo:

In categorie A vinden we lage wandelschoenen waarmee je goed op vlak verhard of licht onverhard terrein kunt wandelen. Ze zijn lekker licht en soepel, wat ze perfect maakt voor wandelingen in de stad of goed gebaande bospaden.

In categorie A/B bevinden zich iets hogere wandelschoenen, die zo voldoende steun bieden om ook probleemloos onverharde ondergronden te bewandelen. Zandpaden, bijvoorbeeld.

Vanaf categorie B beginnen we van bergschoenen te spreken. Hiermee kun je trektochten maken of door de bergen wandelen. De zolen bieden veel demping en de hogere schachten bieden de enkels voldoende ondersteuning.

Schoenen uit categorie C zijn bedoeld voor echt ruige berggebieden, zoals bergtoppen, en categorie D is specifiek ontwikkeld voor stijgijzers. In Nederland ga je geen situaties tegenkomen waarin je die nodig hebt, dus in deze blog zullen we daar niet te veel over uitweiden.

Welke categorie wandelschoenen heb je nodig in Nederland?

Kijkend naar het bovenstaande heb je waarschijnlijk al wel kunnen afleiden dat schoenen uit categorieën A en A/B het meest geschikt zijn voor de Nederlandse natuur. Stel dat je vooral stadswandelingen maakt, dan zijn lage sneakers uit categorie A helemaal prima. Ga je vaak in het bos wandelen over onverharde paden, dan is een iets hogere schoen vaak prettiger. Zo krijgen je enkels namelijk net wat meer ondersteuning en voorkom je dat je ze verzwikt.

Kort gezegd: zoek je echt een veelzijdige wandelschoen, kies dan eentje met een klein beetje extra schachthoogte. Dat kan een investering zijn, aangezien dit soort schoenen misschien wat minder comfortabel zijn voor alledaags gebruik, maar je enkels zullen je zeker dankbaar zijn.

En hoe geniet je dan zo lang mogelijk van je nieuwe schoenen?

Wanneer je je nieuwe wandelschoenen eenmaal zorgvuldig hebt uitgekozen, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Dat betekent dat je ze goed zult moeten onderhouden, voor én nadat je hebt gewandeld.

Verzorg je schoenen met schoenverzorgingsproducten voor het beste resultaat. Behandel ze voorafgaand aan je eerste wandeling het liefst met een vuil- en waterafstotende spray, zodat er zo min mogelijk vocht in trekt. Niet alleen voelt dat verschrikkelijk aan de voeten, vocht is ook niet goed voor de duurzaamheid van je schoenen. Laat ze daarom ook altijd goed drogen als ze wél nat worden, zodat je geen last krijgt van nare geurtjes en schimmelvorming.

Als je schoenen wel vies worden, ondanks de voorzorgsmaatregelen, gebruik dan het liefst een speciaal ontwikkelde reinigingsvloeistof. Die beschadigt het materiaal van je wandelschoenen sowieso niet, dus krijg je ook geen rare kringen of structurele problemen.

Zolang je goed voor je wandelschoenen zorgt, ben je tijdens je wandelingen op iedere situatie voorbereid. Geniet er vooral van, en aarzel niet om nog honderden of duizenden kilometers op je nieuwe schoenen te maken. Tenslotte heb je ze daarvoor gekocht.

Let’s go!

Wandelen in Nederland klinkt voor sommigen misschien niet zo spannend of uitdagend, maar niets is minder waar. En bij fijn kunnen wandelen hoort ook een paar fijne wandelschoenen. Vraag je je nog af welke wandelschoenen je het beste kunt kiezen om de natuur in ons land te trotseren, kies dan het liefst voor een schoen met een halfhoge schacht en een stevige zool. Dan zijn ook de meest zanderige duinen geen enkel probleem meer. We wensen je veel plezier met wandelen, en laat die kilometers maar komen!

Deel dit artikel