© foto Shutterstock

Waar we het vaak lekker vinden om een stuk te gaan wandelen, is ook fietsen ontzettend goed voor onze gezondheid. Hoe fijn is het dan om deze beide te kunnen combineren?

Nu snappen we ook wel dat je niet met je fiets aan de hand gaat lopen, maar bijvoorbeeld wel een avondwandeling afwisselen met een heerlijk stukje fietsen. Omdat de combinatie van beide nog zoveel voordelen biedt, willen we er in dit artikel graag een aantal met je bespreken.

Cardio en kracht gecombineerd

Wanneer we het hebben over fietsen, dan denken de meesten direct aan ‘een stukje’ cardio. Dat is natuurlijk ook zo, maar ook het trainen van de spieren in je bovenbenen behoort tot de mogelijkheden. We kunnen je namelijk verzekeren dat wanneer je met een mountainbike de bossen in gaat er het nodige van de spieren in je benen en ook de rest van je lichaam wordt gevraagd. Door dit af te wisselen met een rustig rondje fietsen op je e-bike of een wandeling door het bos, zul je zien dat je niet alleen je spieren, maar ook je uithoudingsvermogen traint.

Ook de e-bike is goed voor je conditie

Er is nog weleens discussie als het gaat om het feit of een e-bike nu wel of niet goed is voor het opbouwen van conditie. Het feit blijft natuurlijk dat wanneer je wordt ondersteund door de motor, je zelf minder inspanning hoeft te leveren dan wanneer je op een normale fiets zit. Toch heeft ook een e-bike wel degelijk een positieve invloed op je conditie. Belangrijk daarbij is dus wel dat de mate waarin je wordt ondersteunt, uiteindelijk bepaald in hoeverre je zelf inspanning moet leveren. Daarbij is ook het type motor van invloed. Zo is het verschil tussen een voorwielmotor en middenmotor, dat je bij een middenmotor veel meer een natuurlijke ondersteuning hebt, terwijl je bij een voorwielmotor eerder het idee hebt dat je wordt geduwd.

Wandelen en fietsen verminderen stress

Zowel fietsen als wandelen hebben bewezen voordelen voor je mentale gezondheid. Of je nu even een fietstochtje maakt of een ontspannende wandeling door het bos, je zult merken dat je stressniveau aanzienlijk afneemt. Wandelen of fietsen in de buitenlucht, weg van de dagelijkse drukte en stress, kan een fijn en vooral ook vredig gevoel geven en je stemming direct verbeteren. Het is alsof je even ontsnapt aan de drukte van het dagelijkse leven en tijd neemt voor jezelf. Bovendien stimuleert lichaamsbeweging ook de aanmaak van endorfines, de zogenaamde gelukshormonen, die ervoor zorgen dat we ons een stuk fijner voelen. Dus heb jij nog geen fiets, dan is een nieuwe elektrische damesfiets of herenfiets een absolute aanrader.

Tot slot

We kunnen wel stellen dat de combinatie van fietsen en wandelen een win-win is voor niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook zeker voor je mentale. Het voordeel is namelijk dat je niet alleen helemaal tot rust komt, maar in het geval van een flinke mountainbike route in de bossen, ook je spieren aan het werk zet. Reden genoeg dus om bijvoorbeeld iedere middag even een rondje te gaan wandelen of wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan.

Deel dit artikel