© foto Shutterstock

Als echte wandelaar weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk goed schoeisel is. Afhankelijk van het type ondergrond wordt er bepaald welk type schoen en dus ook zool hier het beste bij past.

Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je op het asfalt loopt, er andere zolen nodig zijn, dan wanneer je in het bos gaat wandelen waar het risico op uitglijden dan ook een stuk groter is. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het soms lastig kan zijn om te bepalen welk type schoen het beste past bij een bepaald type ondergrond, hebben we een aantal tips voor je. Op het moment dat je namelijk niet de juiste schoenen draagt, loop je het risico dat je sneller valt, met alle gevolgen van dien.

Het belang van de juiste schoenen

Voor we verdergaan met onze handige tips, is het goed eerst nog even te benadrukken hoe belangrijk de juiste schoenen zijn. Naast dat het wandelen er een stuk prettiger door wordt, voorkom je ook blessures. Niet alleen een verkeerde zool kan zorgen voor problemen, maar ook te kleine schoenen of verkeerde ondersteuning kan op lange termijn zorgen voor lichamelijke klachten. Eén van de klachten die we veel zien, is een ontstoken achillespees. Voor elk terrein bestaan wandelschoenen die zorgen voor de juiste grip en ondersteuning. Bij het wandelen op een zachte ondergrond, zoals modderig terrein, zijn waterdichte wandelschoenen met een stevig profiel een goede keuze. Op rotsachtig terrein daarentegen zijn stevige bergschoenen met een goede ondersteuning voor de enkels aan te raden.

Test schoenen uitvoerig

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw paar wandelschoenen, dan is het belangrijk dat je ze goed test. Uiteraard kun je er moeilijk een uur mee buiten gaan lopen, maar is het wel zaak dat naar een winkel gaat om daar even rond te lopen. Deze winkels hebben namelijk vaak een gietvloer en verschillende andere ondergronden om te testen, zodat de schoenen niet vies worden. Eén van de gietvloer voordelen is dan dus ook dat je er gemakkelijk een laag grind overheen kunt gooien en vervolgens weer volledig kunt weghalen. Doordat gietvloeren geen naden hebben, blijft er dus ook niets achter, wat bij PVC of hout natuurlijk wel het geval is.

Wandelen op ongelijk terrein

Bij het wandelen op oneffen terrein is het belangrijk om je evenwicht te bewaren en je voeten goed neer te zetten. Neem kleine stappen en controleer je snelheid, zeker als je bergafwaarts wandelt. Houd je knieën iets gebogen en gebruik je armen om je evenwicht te bewaren. Dit zal je helpen om blessures te voorkomen en je lichaam in de juiste houding te houden tijdens het wandelen. We zijn namelijk vaak al snel geneigd om ons lichaam op de verkeerde manier te corrigeren, waardoor het vaak juist niet goed gaat.

Laat schoenen op maat maken

Wanneer je regelmatig wandelt, dan is het helemaal geen gek idee om schoenen op maat te laten maken. Dit houdt in dat er precies wordt gekeken waar je drukpunten zitten, zodat er op basis daarvan een zool kan worden gemaakt, die volledig aansluit op waar jij ontlast moet worden. Daarnaast is ook de pasvorm dan volledig afgestemd op jouw voet, waardoor je het gevoel hebt dat je op pantoffels loopt.

Deel dit artikel