Dagje wandelen in Haarlem © foto Shutterstock

Is wandelen een van je hobby’s en maak je graag een wandeltocht in de Nederlandse steden? Haarlem is een leuke stad om wandelend te verkennen. Plan een korte vakantie in en ga er een aantal dagen tussenuit.

In Haarlem heb je diverse wandelroutes. De stad kent een rijke historie en een sfeervolle binnenstad. Zorg dat je fit genoeg bent om een dag te voet op pad te gaan en ontdek deze prachtige stad. Zo ben je niet alleen sportief bezig, maar kan je ook de mooiste culturele plekken in Haarlem ontdekken.

Bruisend Haarlem

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Als je door Haarlem loopt, voelt het alsof je even terug bent in de tijd. Haarlem, vroeger Haarloheim genoemd, ontving zijn stadsrechten in 1245. Hierdoor werd Haarlem een ‘echte’ stad. Sindsdien groeide Haarlem uit tot één van de belangrijkste steden van Nederland. In de Gouden eeuw was de stad een zeer gewilde woon- en verblijfplaats voor de rijken en machtigen. De rijke geschiedenis van Haarlem is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Voor sightseeing kan je het beste een bezoekje brengen aan de historische binnenstad. Hier vind je De Grote of St. Bavokerk en deze is zeker een bezoekje waard. Ook het historische gebouw de Vleeshal, vlak bij de kerk, is een aanrader. Het vlees werd op dit centrale punt verkocht door slagers en is tegenwoordig nog te herkennen aan de stieren- en ramskoppen op de gevels. Er zijn natuurlijk nog genoeg andere bezienswaardigheden in Haarlem. Zit het cultuur snuiven erop? Dan kan je genieten van een lekker drankje en hapje bij een van de vele restaurants op de Grote Markt. Haarlem staat bekend als een van de beste winkelsteden. Haarlem kent karakteristieke winkelstraatjes. Als je tussendoor nog even wilt shoppen, ben je hier op de juiste plek.

Een combinatie van wandelen en fietsen

Haarlem is een van de weinige steden waar de fietsroutes zo divers zijn. Of je nou in de stad zelf fietst, door de duinen, in de bossen of langs het water; er is genoeg te zien en beleven tijdens een fietstocht in Haarlem. De rivier het Spaarne stroomt door Haarlem en het is leuk om er langs te fietsen én te wandelen. Ook de grachten zijn mooi om met de fiets te bezoeken. Zet je fiets op slot en ga verder te voet. Zo kom je ook in de Gouden straatjes en kan je direct wat leuks shoppen. Wil je een wat grotere fietstocht maken? Stap op de fiets in Haarlem en maak een fietstocht naar Amsterdam. Eenmaal in Amsterdam aangekomen kan je de fiets op slot zetten en de stad wandelend ontdekken. Wandelen en fietsen in de zomer kan afgewisseld worden met wat verkoeling. Ga naar het strand om daar een verfrissende duik te nemen. Zorg dat je zwemkleding, handdoeken en slippers bij je hebt. Om op te vallen tijdens zo’n dag kan je handdoeken bedrukken met een logo of laat slippers bedrukken met een naam.

Ben je van plan om een aantal dagen in Haarlem te blijven? Er bevinden zich genoeg hotels, huisjes en airbnb’s in deze prachtige stad. Op deze manier heb je genoeg tijd om alle mooie plekjes van Haarlem te ontdekken.

Deel dit artikel