De crosstrainer is een veelzijdig apparaat © foto Shutterstock

Ben jij op zoek naar hulpmiddelen die van pas komen bij je wandeltraining? Er bestaan een groot aantal tools en producten die je helpen om je conditie op te bouwen en je kracht te verbeteren. Deze zijn reuze handig als je traint voor een wandelvakantie, een wandeltocht of een wandelevenement.

Ook als je gewoon graag wandelt en je jouw algehele fitheid wilt verbeteren, kun je profiteren van de voordelen van wandeltools.

Crosstrainer of loopband als hulpmiddel voor wandelaars

Wandeltools zijn ideaal als hulpmiddel om beter en gevarieerder te trainen. Zo kun je bijvoorbeeld een crosstrainer gebruiken om de spieren in je hele lijf te trainen. Met dit fitnessapparaat spreek je onder meer de beenspieren, armspieren, rugspieren en bilspieren aan. Vooral de spieren in de benen belast je goed middels een crosstrainer. Door oefeningen te doen op zo’n apparaat versterk je bovendien je hart en stimuleer je de bloedsomloop. Ook trainen met een loopband kan bijdragen aan je conditie en kracht. Op een loopband kun je thuis oefenen met het in een stevig tempo doorwandelen of het lopen onder een bepaalde hellingshoek. Je kunt hiermee bovendien altijd je uithoudingsvermogen verbeteren, zelfs als het geen wandelweer is. Je hoeft er immers je huis niet voor uit. Crosstrainers en loopbanden zijn in verschillende uitvoeringen bij Tunturi verkrijgbaar. Welke variant je ook kiest, je doet er hele effectieve krachttraining mee en dat is goed voor de belastbaarheid van je lichaam. Dit zul je bijvoorbeeld nodig hebben als je bergwandelingen of lange afstandswandelingen wilt gaan maken.

Stappenteller gebruiken tijdens het wandelen

Andere tools die handig zijn bij het opbouwen van conditie zijn stappentellers. Een stappenteller is ideaal om jezelf iedere keer een doel te stellen als je op pad gaat voor een wandeling. Dit slimme apparaatje houdt namelijk perfect bij hoeveel stappen jij zet en welke afstand je aflegt. Ook krijg je informatie over de tijd die je onderweg bent en het aantal calorieën dat je verbrandt.

Andere leuke wandeltools om mee te trainen

Een sporthorloge of een smartwatch kan ook fijn zijn als je gaat trainen. Met deze tools krijg je onder meer informatie over je hartslag. Verder zijn er diverse apps voor op je smartphone beschikbaar als je van wandelen houdt en beter wilt trainen. Voorbeelden hiervan zijn Human, Google Fit, Pacer en Runkeeper. Om je te motiveren om meer te gaan wandelen kun je bijvoorbeeld ook een app met wandelpaden op je mobiele telefoon installeren, zoals Outdooractive, Klompenpaden of Komoot. Voor korte wandelingen is de app Ommetje Lopen ideaal. Hiermee is het zelfs mogelijk om wandelcompetities met je vrienden, collega’s en familie te organiseren. Hou je van georganiseerde wandeltochten en wandelvierdaagsen? Laat je dan inspireren door de wandelapp Wandeltochten. Daarmee vind je gemakkelijk de leukste wandelevenementen in Nederland en België.  Of wat dacht je van schatzoeken tijdens het wandelen? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de app Geocaching. Daarmee ga je al wandelend op zoek naar geocaches bij jou in de buurt en dat biedt je een leuke uitdaging.