© foto Shutterstock

Wandelen is een uitstekende activiteit die je kan helpen gezonder te worden of je op de lange termijn gezond te houden. Gewoon dertig minuten per dag sporten kan je cardiovasculaire conditie verbeteren, overtollig lichaamsvet verwijderen en de kracht en het uithoudingsvermogen van je spieren vergroten.

Bovendien kan het de kans verkleinen dat je ziekten krijgt, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige maligniteiten. Wandelen in tegenstelling tot bepaalde andere soorten oefeningen vereist geen gespecialiseerde training of uitrusting en kost niets. Je hebt alleen je schoeisel en compressiekousen nodig, dan kun je zonder problemen lopen. Wandelen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, omdat het heel weinig stress op het lichaam legt en weinig speciale uitrusting vereist en het op elk moment van de dag kan worden gedaan en de wandelaar zijn eigen snelheid kan bepalen. Mensen met overgewicht of die lange tijd niet hebben gesport, kunnen veel baat hebben bij wandelen als een soort fysieke activiteit. Wandelen is ook een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor mensen die nog nooit hebben gesport.

Stap van hiel tot teen

Houd tijdens het lopen te allen tijde een consistente hiel-tot-teen-gang. Dit houdt in dat je hiel in eerste instantie contact maakt met de grond, gevolgd door je voet die naar voren schuift van je hiel naar je teen en tenslotte duw je je af met je teen om de trede te verlaten. Probeer in eerste instantie geen stappen te zetten met uw voet plat op de grond of op je tenen te landen. Voor een comfortabelere manier van lopen kun je ook schoeisel en Olfit  enkelcompressiekousen dragen. Je zult nooit meer ongemakkelijk lopen.

Fysieke activiteit in je leven inbouwen

Als 30 minuten per keer lopen te moeilijk is, deel het dan om de drie uur op in behapbare sessies van 10 minuten en werk je weg naar langere sessies. Je moet echter elke dag meer dan 30 minuten aan lichaamsbeweging doen als je doel is om gewicht te verminderen. 

Je kunt dit nog steeds bereiken door de dag te beginnen met kleine uitbarstingen van activiteit en deze op te bouwen naarmate je conditie toeneemt. Een van de meest effectieve strategieën om te helpen bij het afvallen en om op gewicht te blijven als je eenmaal bent afgevallen, is om fysieke activiteit op te nemen in je dagelijkse levensstijl.