© foto Shutterstock

Hooikoorts: steeds meer mensen hebben er last van, vooral tijdens de lente en zomer. Juist in die twee seizoenen groeit en bloeit alles, waardoor er veel pollen in de lucht komen. Dat zijn de boosdoeners die de allergische reactie veroorzaken.

Heb jij last van een allergie voor pollen, dan weet je dat dit de kwaliteit van je leven nadelig kan beïnvloeden. Het kan echter heel veel schelen als je meer weet over de soorten pollen, welke jouw immuunsysteem triggeren en wanneer ze in de lucht aanwezig zijn. Zo ben je in staat beter door het hooikoortsseizoen heen te komen. In dit artikel gaan we verder in op de seizoenspatronen van hooikoorts en geven we tips over hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Seizoenen en het effect op hooikoorts

Stuifmeel komt in de lucht vrij en is afhankelijk van de bloeiperiode van de plant. Daardoor, en afhankelijk van het type pollen waar jij allergisch voor bent, vertonen de verschillende allergieën voor pollen duidelijke seizoenspatronen. Daarnaast kun je met andere allergieën geconfronteerd worden, want tijdens het hooikoortsseizoen zijn er ook veel insecten actief. De kans op een bijen- of wespensteek is een stuk groter. Reageer je met ernstige klachten op een steek van een bij of wesp? Zorg dat je altijd een noodset in je rugzak hebt als je gaat wandelen. Qua pollen verlopen de seizoenspatronen als volgt:

  • Voorjaar (maart-mei): In het voorjaar zijn boompollenallergieën het meest voorkomend. Veelvoorkomende boosdoeners zijn pollen van els, berk, es, eik en hazelaar. Symptomen treden meestal op van maart tot mei. Maar wanneer de winter zacht is, ervaren sommige mensen al in januari en februari allergieklachten.
  • Zomer (mei-juli): Graspollenallergieën zijn het meest intens tijdens de zomermaanden. Graspollen zijn klein en licht, waardoor ze gemakkelijk door de wind worden verspreid. Veel mensen met hooikoorts hebben last van graspollen.
  • Nazomer en herfst (augustus-oktober): Onkruidpollen, met name de ambrosia en bijvoet, veroorzaken in de late zomer en vroege herfst problemen.

Door klimaatverandering hebben de pollenseizoenen de neiging om eerder te beginnen en langer aan te houden.

Omgaan met een allergie voor pollen

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de symptomen te beheersen:

  1. Volg het dagelijkse 'pollen weerbericht' en stem je activiteiten buiten daar zoveel mogelijk op af. Blijf zoveel mogelijk thuis/binnen met de ramen dicht als er een hoog pollenniveau is. Vooral op warme dagen met veel wind zijn de pollenconcentraties het hoogst.
  2. Houd pollen buiten de deur. Dit betekent ramen en deuren gesloten houden. Voor verkoeling gebruik je een airco met HEPA-filter en/of een luchtfilter om pollen en andere allergenen uit de lucht te filteren.
  3. Bescherm jezelf als je naar buiten gaat. Zet een zonnebril op, was je handen, neus en gezicht regelmatig. Bij thuiskomt, omkleden en douchen om je van pollen te ontdoen.
  4. Medicijnen; antihistaminica, neussprays en oogdruppels voor de verlichting van de symptomen. Ook zijn er medicijnen die een arts kan voorschrijven.
  5. Immunotherapie voor allergie, ofwel allergievaccinaties, laat je lichaam wennen aan allergenen.
  6. Gezonde levensstijl om je immuunsysteem te versterken en natuurlijke remedies zoals lokale honing, neusspoelen met zoutoplossing en kruidensupplementen zoals Butterbur en Quercetin.

Door de seizoenspatronen van verschillende pollen te begrijpen en proactieve stappen te ondernemen om blootstelling te beperken aan de pollen waarvoor je allergisch bent, kun je meer grip krijgen op je klachten. Op deze manier lukt het je waarschijnlijk beter om van de mooie aspecten van de lente, zomer en herfst te genieten zonder al te veel ongemak. Maar als je hooikoortsklachten zo ernstig zijn dat het je dagelijks leven verstoort, aarzel dan niet om je huisarts of een allergiespecialist zoals een allergoloog of KNO-arts te raadplegen.

Deel dit artikel