Helemaal omgeven worden door de natuur is heerlijk en uitstekende manier om even te ontsnappen aan de haastige wereld van het dagelijkse leven. Daarom is het goed te begrijpen dat je heel erg kunt uitkijken naar een wandelvakantie in de natuur.

Maar het is wel belangrijk om goed voorbereid de natuur in de trekken. We bespreken vier zaken die je niet moet vergeten bij het voorbereiden van je wandeltocht.

1. Offline kaart downloaden

Voor vertrek, als je nog veilig thuis op je eigen DSL-, kabel- of zelfs supersnel glasvezel internet zit, is het verstandig om de kaart van de omgeving waarin je gaat wandelen te downloaden. Dit kun je gratis doen in Google Maps. Deze kaart kun je vervolgens offline gebruiken. Dat betekent dat je ook op een plek waar je geen mobiel internet meer hebt alsnog kunt navigeren met behulp van Google Maps, omdat er enkel GPS nodig is. Zo verklein je de kans dat je verdwaald raakt.

2. Opgeladen powerbank meenemen

Aanvullend op het vorige punt, is het verstandig om een opgeladen powerbank (met oplaadkabeltje!) mee te nemen onderweg. Zo komt je telefoon niet snel zonder stroom te zitten als je gebruik moet maken van Google Maps om je weg te vinden. Het is een kleine moeite om zo’n powerbank mee te nemen, dus er is ook geen reden om dit na te laten.

3. Droge kleren meenemen

Uiteraard ga je op pad met goede wandelschoenen. Die zorgen er ook voor dat het niet zo’n probleem is als de weersomstandigheden niet optimaal zijn, omdat ze je zowel van dienst kunnen zijn op een droge als op een vochtige ondergrond. Als het goed is, zijn ze ook waterdicht. Het is echter wel erg vervelend als je onderweg een nat pak oploopt waar je de rest van de dag in moet blijven lopen. Dan is de lol van het wandelen er snel vanaf en wordt het een beetje een lijdensweg, en daar doe je het natuurlijk niet voor. Zorg dus dat je ten eerste een waterdicht jack bij je hebt om je bovenlichaam zo droog mogelijk te houden tijdens een regenbui, en neem ook droge kleding mee in een waterdichte rugzak. Zo kun je als nodig een droge broek en droge sokken aantrekken, zodat je weer comfortabel verder kunt.

4. Outdoor-voeding

Als je gaat wandelen in de natuur, doe je flink beroep op je lichaam. Daardoor verbrand je ook bovengemiddeld veel reserves. Om te voorkomen dat je onderweg fysiek ‘op’ begint te raken, is het wijs om speciale outdoor-voeding mee te nemen. Dit zijn compacte verpakkingen met voedingsproducten die je makkelijk kunt consumeren en rijk zijn aan proteïnes aan energie die snel opgenomen wordt door je lichaam. Zo kun je snel weer verder. Zeker als je meerdere dagen in de natuur verblijft, is dit een praktische oplossing om toch in je energiebehoefte te voorzien. Maar ook voor een dagtocht is het verstandig om wat outdoor-voeding bij je te hebben, zodat je geen energie tekort hoeft te komen om de route te volbrengen.

Een voorbereid mens telt voor twee, maar nergens is een goede voorbereiding wellicht zo belangrijk als wanneer je de bewoonde wereld verlaat en de natuur in trekt. Het is in je eigen beste belang om ervoor te zorgen dat je je weg kunt vinden, comfortabel kunt blijven onderweg en voldoende brandstof hebt om het te volbrengen.