© foto Shutterstock

Wandelen is één van de meest toegankelijke en plezierige vormen van lichaamsbeweging en sport. Of je nu de natuur intrekt, door de stad wandelt of gewoon je dagelijkse stappen naar je werk, school of supermarkt maakt, de juiste wandelschoenen zijn essentieel voor comfort en ondersteuning van je voeten.

Maar waar moet je nu op letten wanneer je wandelschoenen gaat kopen? Je leest het in dit blog!

Waar gebruik je je wandelschoenen voor?

Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je nieuwe wandelschoenen gaat kopen. Ga je wandelen in ruw terrein, op gladde paden of voornamelijk in de stad? De soort wandeling die je gaat maken bepaalt ook het soort wandelschoen dat je nodig hebt. Met name het profiel van de zool is hierbij van belang. Wandel je veel in de bergen en op gladde, modderige paden, dan heb je vanzelfsprekend wandelschoenen met een diep profiel nodig om te zorgen dat je niet uitglijdt. Wandel je veel in de stad, dan wil je juist een gladder profiel voor meer comfort.

De pasvorm

Het tweede punt waar je op moet letten is de pasvorm. Elke schoen heeft zijn eigen karakteristieke punten en eigenschappen. Net zoals bij sneakers heeft ook elk wandelschoenmerk een bepaalde pasvorm. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat je ook tijdens de langere wandelingen comfortabel en zonder blaren kan blijven wandelen. De juiste pasvorm is dan ook essentieel en het is daarom belangrijk je schoenen te passen. Ben je al bekend met bepaalde merken en type schoenen, dan kun je ze online bestellen. Ga je echter voor je eerste paar, dan is het aan te raden deze in de winkel te kopen, zodat je ze eerst kunt passen. Kun je meteen de specialist ter plekke om een goed advies vragen!

Ondersteuning en stabiliteit

Ga je veel op ruw terrein wandelen, dan is het aan te raden om schoenen te nemen met een hoge mate van ondersteuning en stabiliteit. Vooral wanneer je langere wandelingen gaat maken is dit belangrijk omdat de kleine spiertjes in je voeten op den duur vermoeid raken, waardoor de kans op blessures groter wordt.

De mate van ondersteuning van de schoen aan je voet wordt vaak duidelijk aangegeven op de schoen, of op de bijbehorende doos. Twijfel je hieraan, vraag dan altijd een expert, zodat je wandeling geen kwelling wordt!

Materialen en duurzaamheid

De materialen waarvan de schoen zijn gemaakt, bepalen de duurzaamheid en waterbestendigheid. Verwacht je weinig regen en andere nattigheid, dan kun je prima voor wat lichtere, niet waterdichte schoenen kiezen. Dit komt het draagcomfort vaak ten goede en de schoenen zijn vaak ook iets goedkoper.

Een ander punt om rekening mee te houden voor wat betreft de materiaalkeuze is dat het ene materiaal langer de tijd nodig heeft om goed ingedragen te worden dan het andere materiaal. Zo is van leer bijvoorbeeld bekend dat het enige tijd duurt voordat het materiaal perfect aansluit bij je voet, terwijl andere, synthetische materialen vaak sneller ingelopen zijn. Welke je kiest is een keuze, maar denk hier wel van tevoren over na, zodat je niet tegen onaangename verrassingen aanloopt.

Prijs en kwaliteit

Prijs versus kwaliteit is een dilemma die je bijna overal tegenkomt. En net zoals bij vele andere dingen geldt ook voor wandelschoenen: goedkoop is duurkoop. Op een uitzondering na, zijn over het algemeen de goedkoopste wandelschoenen niet de beste. Maar misschien heb jij voor jouw vakantie of wandeldoel ook niet de allerbeste wandelschoenen nodig. Wederom komt het hier weer neer op een keuze die je moet maken, maar waarbij je ervan bewust moet zijn dat goedkoop kan betekenen dat je binnenkort wéér nieuwe wandelschoenen moet kopen.

Onderhoud

Het laatste punt, onderhoud, houdt verband met de materiaalkeuze waar we het eerder over hadden. Het ene materiaal vergt meer onderhoud dan het andere. Als voorbeeld kunnen we weer leer nemen: een materiaal waar je lang mee kan, míts je het goed (en vaak) onderhoudt. Polyester daarentegen is veel onderhoudsvriendelijker en gaat óók lang mee.

Conclusie

Het kiezen van het juiste paar wandelschoenen is belangrijk voor een comfortabele en plezierige wandelervaring. Twijfel jij aan welk paar voor jou geschikt zijn? Of wil je meerdere paren passen om zeker te weten dat je het meest comfortabele paar hebt gekozen? Dan raden wij aan naar een outdoor speciaalzaak te gaan, waar je uitgebreid kunt passen en rekenen op een passend advies. Daarmee ben je helemaal klaar voor élke wandeling.

Deel dit artikel