© foto Shutterstock

Wie een fanatiek wandelaar is, heeft een grote voorsprong wanneer hij of zij wil gaan starten met hardlopen. De beenspieren zijn immers al goed getraind, en je weet wat af en toe afzien betekent.

Toch is hardlopen daadwerkelijk een andere bezigheid dan wandelen, dit zul je na de eerste pogingen ook direct merken. Hoe je start en voorkomt dat je blessures oploopt? Wij nemen je hierin mee.  

1. Goede voorbereiding 

Wandelen doe je idealiter op wandelschoenen, maar kan ook op gewone schoenen of sportschoenen. Het ligt er maar net aan wat je zelf fijn vindt. Maar wanneer je start met hardlopen is het goed speciale schoenen aan te schaffen. Hardloopschoenen van Nike zijn een goed voorbeeld van schoenen die zeer geschikt zijn om je eerste hardloopmeters op te maken. Ook kun je een speciale doormeting laten doen om het type hardloopschoen te kunnen selecteren wat precies op jouw voeten aansluit. Maar een paar hardloopschoenen met goede demping van een gerenommeerd merk, zijn in eerste instantie vaak meer dan voldoende.  

2. Loop niet te hard van stapel 

Wie begint met hardlopen is hier ongetwijfeld enthousiast over en wil zo snel mogelijk meters maken. Maar hier zit ook direct het grootste risico waar het gaat om blessures. Er zijn een aantal blessures bij hardlopen die snel ontstaan, een voorbeeld hiervan is een blessure aan de knie of achilleshiel. Daarom is het aan te raden niet te hard van stapel te lopen. Het is slim om een vooropgesteld schema te volgen, waarin langzaam opgebouwd wordt per training. Een combinatie van wandelen en hardlopen is een goede start om te komen tot een goede hardloopconditie en -techniek.  

3. Combineer meer 

Naast alleen hardlopen, is het slim om dit te combineren met een andere soort training. En dat is dan vooral met krachttraining! Krachttraining is goed voor het hele lichaam, maar zeker ook bij hardlopen. Hardlopen is namelijk een pittige belasting voor het hele lichaam, van de heupen tot de tenen. Deze trainen en sterker maken door middel van krachttraining komt ten goede van de resultaten, maar draagt ook bij aan het voorkomen van blessures. Let er ook op dat je goed en voldoende eet, let op je eiwitten en koolhydraten. Beide zeer belangrijk wanneer je serieus start met hardlopen.  

Kortom, wandelen en hardlopen zijn beide leuke sporten en je doet het beide met de benenwagen, maar het is ook daadwerkelijk een andere activiteit. Ook de belasting op het lichaam is totaal anders. Om te voorkomen dat je snel blessures oploopt en de handdoek op een gegeven moment in de ring gooit is een goede voorbereiding en gedoseerde start essentieel. Voor je het weet loop je de 10 kilometer met twee vingers in de neus! 

Deel dit artikel