© foto Shutterstock

Een mooie wandeling maken is goed voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Als je er lekker op uitgaat in de buitenlucht, doe je dit natuurlijk graag op de meest comfortabele manier.

Verkeerde schoenen kunnen dan roet in het eten gooien. Ze kunnen na verloop van tijd zelfs voor vervelende blessures zorgen. In dit artikel geven we zes signalen die kunnen aangeven dat je de verkeerde wandelschoenen draagt en beter op zoek kunt gaan naar een ander paar.

1. Pijn in voeten tijdens het wandelen

Een beetje voordehandliggend, maar toch belangrijk om te noemen: goede wandelschoenen zijn geschikt voor jouw voeten en zitten daarom lekker. Als je tijdens het wandelen vervelende pijn of ongemak ervaart aan je voeten, kan dit wijzen op wandelschoenen die geen goede match zijn met jouw voettype. Een verkeerde pasvorm, een gebrek aan ondersteuning of onjuiste demping kan zorgen voor vervelende pijn aan je voeten, enkels, knieën of heupen.

2. Blaren of schaafplekken

Blaren of schaafplekken zijn ontzettend vervelend en kunnen een teken zijn dat je wandelschoenen niet goed passen. Misschien zijn je schoenen te groot, waardoor je voeten constant wrijven, wat zorgt voor irritatie en blaren. Ook te strakke schoenen, naden die op de verkeerde plek zitten of bepaalde materialen kunnen leiden tot dit ongemak tijdens je wandeling.

3. Instabiliteit of wiebelen van de enkels

Verkeerde wandelschoenen kunnen naast pijn ook zorgen voor instabiliteit tijdens het wandelen. Je kunt er zelfs een beetje door gaan wiebelen. Wandelschoenen die niet genoeg ondersteuning bieden kunnen ervoor zorgen dat je sneller je enkels verzwikt of verdraait, vooral wanneer je regelmatig wandelt op oneffen terrein. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor schoenen die voldoende stabiliteit bieden.

4. Versleten zolen

Kijk ook eens naar de onderkant van je schoenen. Het slijtagepatroon van de zool kan namelijk het een en ander onthullen. Als de zool ongelijkmatig is afgesleten, kan dit erop wijzen dat je voet niet goed in de schoen past of dat je voet naar binnen of juist naar buiten kantelt tijdens het wandelen. Is dit het geval? Grote kans dat de schoenen niet geschikt zijn voor jouw voeten.

5. Kalknagels

Kalknagels zijn geen pretje. Je kunt ze oplopen op warme en vochtige plekken zoals zwembaden en sportscholen, maar ook te strakke schoenen kunnen een ideale omgeving zijn voor schimmels. Door langdurig te kleine schoenen te dragen die niet goed ventileren, werk je kalknagels in de hand. Heb je hier last van? Misschien is het dan tijd voor een schoenmaatje groter. Ook kun je een kalknagelbehandeling overwegen.

6. Vermoeidheid

Een flinke wandeling maken kost best wat energie. Niet gek dus dat je je na een tijdje moe kan voelen. Als je al tijdens het begin van je wandeling een vermoeidheid voelt in je voeten, benen of rug, kan dit een signaal zijn van verkeerde wandelschoenen die niet voldoende schokdemping en ondersteuning bieden.

Belang van goede schoenen

De bovenstaande signalen kunnen erop wijzen dat je wandelschoenen misschien toch niet zo’n goede match zijn. Een nieuw paar aanschaffen kan best een uitgave zijn, maar als je regelmatig in de buitenlucht te vinden bent, is dat zeker de moeite waard. Je wilt per slot van rekening geen vervelende ongemakken ervaren tijdens het wandelen of zelfs blessures oplopen.

Deel dit artikel