Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) vormen een geweldig wandelroutenetwerk in Nederland. Bij elkaar duizenden kilometers goed bewegwijzerde wandelpaden, die de prachtigste stukjes Nederland aandoen: polders, landgoederen, bos, heide en duinen. Maar ook pittoreske dorpen en historische stadjes zijn in de LAW's opgenomen. Zo wandel je altijd een afwisselende route en zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. In totaal zijn er 20 LAW’s. Het bekendste Lange-Afstand-Wandelpad is natuurlijk het Pieterpad; het langst is het Nederlands Kustpad. Maar ook de 18 andere LAW's zijn zeer de moeite waard! Wij nemen je mee langs de vaderlandse kust - van het diepe zuiden tot het uiterste noorden - en vertellen je wat je kunt verwachten van het Nederlands Kustpad, deel 1 t/m 3.

Het Nederlands Kustpad deel 1 (Zeeland) vormt - samen met deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) en 3 (Groningen en Friesland) - het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland. De totale lengte is maar liefst 725 km.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Sluis - Cadzand-Bad, 14 km (LAW 5-1 (01). Het Nederlands kustpad begint in de oude vestingstad Sluis, vlak aan de Belgische grens. Sluis wordt gekenmerkt door de Belfort, een middeleeuwse wachttoren met stormklok (de enige in Nederland!).

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Cadzand-Bad - Zoutelande, 35 km (LAW 5-1 (02). Tijdens het tweede traject neemt u eerst de ferry tussen Vlissingen en Breskens. Hierna wandelt u van Vlissingen naar Zoutelande. Wandelend aan de oever van de Westerschelde kunt u de voorbijvarende schepen bijna aanraken.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Zoutelande - Halte Kasteel Westhove, 15 km (LAW 5-1 (03). Tijdens het derde traject wandelt u over de stranden van Zoutelande, Dishoek en Westkapelle. Deze drie stranden zijn ook wel bekend als de Zeeuwse Riviera. Op het meest westelijke punt van Walcheren kunt u de vuurtoren al van ver zien liggen.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Halte Kasteel Westhove - Neeltje Jans, 21 km, (LAW 5-1 (04). Na het strand van Domburg wandelt u richting Oostkapelle en gaat u vanuit daar wat meer het land in. In Oostkapelle werd al vroeg in de 17e eeuw een bos geplant. U wandelt door de restanten van dit bos.

Foto: Shutterstock

Nederlands Kustpad, zomerroute Veerse Meer, 14 km (LAW 5-1 (04A). Het Veerse Meer is een brakwatermeer en is ontstaan door een afdamming van het Veerse gat en de Zandkreekdam. Het Veerse Meer is 22 kilometer lang en is bij uitstek geschikt voor een rondwandeling, waarbij u via de Veerse Kreek en het Veerse Bos Veere bereikt.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Neeltje Jans - Burgh Haamstede, 13 km (LAW 5-1 (05). Tijdens dit traject wandelt u door het grootste bos van Zeeland, in natuurgebied De Kop van Schouwen. Dit vrij jonge bos was ruim honderd jaar geleden slechts een grote stuivende vlakte, met regelmatig dijkdoorbraken.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Burgh Haamstede - Port Zélande, 19 km (LAW 5-1 (06). Na een kort bezoek aan Renesse wandelt u verder door een mooi duinengebied naar de Noordzee over een deel van het traject van Straorien. Hier wordt elk voorjaar gevierd dat de dagen weer langer worden.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Port Zélande - Goedereede, 20 km (LAW 5-1 (07). Vanaf de Brouwersdam wandelt u langs de Preekhikpolder. Hier ligt een inlaagdijk voor het geval de oude zeewering het mogelijk begeeft. U ziet hier tevens een grote rijkdom aan bloemen.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Goedereede - Rockanje, 14 km (LAW 5-1 (08). Na uw bezoek aan Goedereede ziet u in Havenhoofd het bekende beeld van de Visserman met een mand vol vis op zijn schouders. Dit geeft een goed beeld van hoe tot 1950 vis aan de wal werd gebracht.

Foto: Wandelnet

Nederlands Kustpad, traject Rockanje - Brielle, 21 km (LAW 5-1 (09). Bij Oostvoorne kunt u op het hoogste punt de tweede Maasvlakte zien liggen. Deze heeft een oppervlakte van 2.000 hectare. U verlaat het kustgebied en wandelt verder langs het Oostvoornse Meer en het Brielse Meer.