Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) vormen een geweldig wandelroutenetwerk in Nederland. Bij elkaar duizenden kilometers goed bewegwijzerde wandelpaden, die de prachtigste stukjes Nederland aandoen: polders, landgoederen, bos, heide en duinen. Maar ook pittoreske dorpen en historische stadjes zijn in de LAW's opgenomen. Zo wandel je altijd een afwisselende route en zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. In totaal zijn er 20 LAW’s. Het bekendste Lange-Afstand-Wandelpad is natuurlijk het Pieterpad; het langst is het Nederlands Kustpad. Maar ook de 18 andere LAW's zijn zeer de moeite waard! Hieronder alles over het populairste Lange-Afstand-Wandelpad van Nederland, het Pieterpad, deel 1 en 2.

Het Pieterpad bestaat uit twee delen en is met voorsprong het bekendste wandelpad van ons land. Dit Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) is maar liefst bijna 500 kilometer lang en bestaat uit 26 etappes.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Pieterburen – Winsum, 12 km (LAW 9-1 (1). Langs wierdedorpen maakt u kennis met het uitgestrekte Groninger landschap. Het beroemde Pieterpad start in Pieterburen, bekend van zeehondjes en wadlopen. Pieterburen is, gemeten naar inwoneraantal en omvang, misschien wel het bekendste dorp van Nederland.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Winsum – Groningen, 20 km (LAW 9-1 (2). De oude meanders van de Hunze of Reitdiep liggen in het oudste cultuurlandschap van West-Europa, met sporen van de invloed van zee en getij en 25 eeuwen bewoningsgeschiedenis.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Groningen – Zuidlaren, 22 km (LAW 9-1 (3). Over het kronkelende dijkje langs het Hoornsediep verlaat u de stad Groningen naar het Paterswoldse Meer. Ooit lag hier een zompig veenmoeras, waarna turfwinning de contouren van het meer bepaalden. De inwoners van Groningen, de Stadjers, recreëerden er vroeger al.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Zuidlaren – Rolde, 18 km (LAW 9-1 (4). Het hart van de etappe wordt gevormd door Nationaal Landschap de Drentse Aa. Rond de beek is ook het oude esdorpenlandschap bewaard gebleven, waar Saksische boerderijen op brinken, akkers op bolle essen en hooilanden in de lager gelegen beekdalen de sfeer bepalen.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Rolde - Schoonloo, 18 km (LAW 9-1 (5). Tussen Rolde en Sleen loopt u door een leeg land en hier wonen dan ook maar weinig mensen. Niet eens zo lang geleden lagen er hier in Drenthe uitgestrekte heidevelden. Nu staan er bossen, afgewisseld met wat kleine stukjes heide en veenplasjes.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Schoonloo - Sleen, 24 km (LAW 9-1 (6). Centraal in de etappe ligt Schoonoord, wat haar ontstaan te danken heeft aan de stagnatie bij het graven van het Oranjekanaal. Dit vanwege de heidegebieden en het moerasland van Drenthe.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Sleen – Coevorden, 22 km (LAW 9-1 (7). Na Sleen loopt u in een opener en vlakker landschap naar Coevorden, langs de Jongbloedvaart en de verlengde Hoogveensevaart. Beide zijn aangelegd door werkloze arbeiders als werkverschaffingsproject.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Coevorden – Hardenberg, 19 km (LAW 9-1 (8). Na Coevorden loopt u door het rivierdal van de getemde Vecht met de stroom mee naar Hardenberg. Nu eens door weidelandschap - dichter bij de rivier - dan weer door bossen, waar het wat hoger en droger is.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Hardenberg – Ommen, 22 km (LAW 9-1 (9).  Dan weer passeert u de Vecht, dan weer loopt u dicht langs de oever of ziet u het riviertje op enige afstand liggen. Maar de Vecht blijft aanwezig in deze etappe, door broekbossen, rivierduinen en bossen. Rheeze is een mooi brinkdorp, dat al sinds de vroege middeleeuwen bestaat.

Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Ommen – Hellendoorn, 20 km (LAW 9-1 (10). Na Ommen is de 33 meter hoge Besthemerberg een voorpost van de Sallandse Heuvelrug. Hier beginnen de heuvels, tot u uiteindelijk de Archemerberg beklimt, die tegen de 80 meter hoog is. Boven op de top zijn fraaie, verre uitzichten de beloning voor de korte klim.