© afbeelding Hersenstichting
© afbeelding Hersenstichting

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en de Hersenstichting hebben op 16 april ‘Ommetje’ gelanceerd. Ommetje is een activeringscampagne die zich richt op de gezondheid van Nederlanders tijdens de coronacrisis.

Het doel ervan is om Nederlanders te activeren om gedurende de dag meer te bewegen. In deze campagne staat een app centraal die voor iedereen gratis is te downloaden tijdens de huidige coronamaatregelen.

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder: “Heel Nederland zit en zit ook vaak echt teveel. Vooral tijdens deze coronacrisis bewegen mensen veelal te weinig, omdat ze aan huis gebonden zijn. Dit heeft zeer grote directe- en indirecte gevolgen voor de gezondheid. Dat moet echt anders. Voldoende beweging verhoogt niet alleen de weerstand, maar ook de productiviteit en de creativiteit. En het vermindert stress en zorgt voor een beter humeur. En als klap op de vuurpijl stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen. Samen met de Hersenstichting wil ik ervoor zorgen dat Nederland in beweging komt.”

Ommetje is gericht op de gezondheid van ons Nederlanders gedurende de coronacrisis. De Ommetje-app speelt daarbij een centrale rol. Doel van de campagne: Nederlanders activeren om gedurende de dag meer te bewegen en meer bewustwording te krijgen rondom hersengezondheid. Via de app verleidt Erik Scherder je om uit die luie stoel te komen en - alleen of op voldoende afstand van elkaar - een ommetje van minstens 20 minuten te maken. 

De Ommetje-app stimuleert je door je uitdagingen aan te laten gaan waar digitale beloningen aan zijn gekoppeld. Ook geeft de app informatie over hersengezondheid, zodat je meer inzicht krijgt over hoe je je hersenen gezond kunt houden. Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting: “Regelmatig bewegen houdt je gezond, beschermt je tegen cognitieve achteruitgang en verkleint het risico op diverse hersenaandoeningen, bijvoorbeeld dementie, beroerte en depressie. Blij dus vooral actief, vooral nu!”

De app is gratis te downloaden op de website van de Hersenstichting.

Deel dit artikel