© illustraties Petra van Bloemendaal
© illustraties Petra van Bloemendaal

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom heeft onlangs een handleiding uitgebracht voor 'de moderne pelgrim'. Met deze handleiding wil de stichting bezinning stimuleren over zaken die belangrijk zijn in het leven. De Walk of Wisdom route staat los van een religie en gaat uit van de gedachte dat mensen innig met elkaar en de natuur verbonden zijn.

De Walk of Wisdom is 136 km lang en loopt door Nijmegen en omstreken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Vierdaagse is de tocht gewoon toegankelijk: de route voert je over rustige paden in de natuur en je bepaalt als pelgrim zelf wanneer je vertrekt en hoe lang je erover doet. Met pakweg 1.500 pelgrims per jaar zijn er vooral ook veel minder deelnemers. Pelgrims komen elkaar bij hoge uitzondering tegen. De tocht zelf is daarmee voldoende 'corona-proof'.

wandelnieuws handleiding pelgrims© illustraties Petra van Bloemendaal

De handleiding is opgebouwd uit vijf natuurlijke momenten voor bezinning. Het is een combinatie van de inzichten van ritueel begeleider prof. Christiane Berkvens, de persoonlijke ervaringen van pionier Damiaan Messing én voorbeelden van hoe circa 6.000 pelgrims de tocht vanaf 2015 hebben ingevuld.

De moderne pelgrim blijkt zeer uiteenlopende motieven te hebben. De één wil vooral stilte en tijd voor zichzelf; de ander met name goede gesprekken en 'quality time' met een dierbare. De handleiding oordeelt niet: de ene invulling is niet beter dan de andere, hoogstens meer of minder afgestemd op iemands persoonlijke behoefte als pelgrim. De handleiding is vooral bedoeld om je te helpen bij het zoeken naar wat jou past.

De handleiding is gefinancierd met het prijzengeld dat de stichting won bij de Gelderse verkiezing voor landschappelijke kwaliteit in 2018. De uitgave is daardoor gratis beschikbaar als online bladerboek. 

Voor meer informatie over de Walk of Wisdom of het downloaden van de handleiding kun je terecht op de website van Walk of Wisdom.

Deel dit artikel