- Nieuws -
Dat Wandelgemeente Loon op Zand veel bijzondere natuurgebieden telt, is inmiddels geen verrassing meer. Ten zuiden van de Loonse en Drunense Duinen ligt De Brand. Een bijzonder stukje natuur dat in alles anders is dan de welbekende Duinen.
In De Brand vind je geen droog stuifzand en uitgestrekte vergezichten. Maar wel modderige bospaden, natte weilanden en zompige moerassen. Vergeet vooral niet om een paar waterdichte schoenen aan te trekken!
De Brand maakt deel uit van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en ligt op een lagergelegen vlakte tussen de eigenlijke duinen en de dorpen Udenhout en Biezenmortel. Het is hier heerlijk wandelen. Je loopt hier over smalle, glibberige bospaden dwars door de ruige begroeiing. Het gebied wordt ook doorkruist door hoger gelegen, lange, rechte lanen. Deze lanen zijn een overblijfsel uit de vroege middeleeuwen, toen men startte met het ontginnen van het laagveenmoeras. Aan de turf die hierbij ontstond heeft het gebied ook zijn naam te danken.
Bijzondere Flora en Fauna
Verantwoord natuurbeheer draagt bij aan het herstel van dit natuurgebied. Door aanpassingen in de aan- en afwatering van de Zandleij in 2019 kwam een einde aan de verdroging. Omdat ‘kwel’ (grondwater) niet langer wordt weggevangen, kan het weer naar boven komen en het gebied vernatten. Dit unieke leefklimaat zorgt voor de perfecte leefomgeving voor bijzondere dieren. In De Brand vind je vele soorten amfibieën, bijvoorbeeld de boomkikker, de kleine groene kikker en de zeldzame kamsalamander. Ook leeft de zeldzame medicinale bloedzuiger in de moerassen. In het najaar verschijnen overal paddenstoelen, er leven ruim 450 soorten waarvan er aantal erg zeldzaam zijn. Zo kun je ook zomaar inktviszwammen zien staan langs de bosranden! Bijzondere moerasplanten zoals waterdrieblad, moerasvaren en moerasviool groeien welig in De Brand.
Wandelgemeente van het Jaar 2021
Dat de gemeente Loon op Zand is verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar is niet voor niets.
Het is een prachtige groene gemeente, met een grote landschappelijke diversiteit. Je vindt er uitgestrekte bosgebieden, heidevelden, stuifzandgebieden, vennen en agrarisch landschap. Er is een fijnmazig wandelknooppuntennetwerk uitgezet van maar liefst honderdtwintig kilometer lang; goed voor vele kilometers wandelplezier. Het overgrote deel van het knooppuntennetwerk loopt over onverharde paden. Langs de routes vind je de nodige tussenstops om even te rusten, zoals een picknickplek of horecagelegenheid.