- Nieuws -
Op 21 augustus ging het team van de Surfrider Foundation Europe op expeditie op de Rijn. Het team startte bij de bron en gaat in zes dagen door tot aan de delta. Zo zijn ze in staat hun Plastic Origins-app te promoten, die door iedereen kan worden gebruikt. Met de app kan afval in kaart worden gebracht terwijl je je favoriete buitensport beoefent.
Afval, microplastics, chemische vervuiling... het is bekend dat de oceaan dagelijks wordt bedreigd. Maar 80% van het afval dat in de oceaan wordt aangetroffen is echter afkomstig uit het binnenland en wordt voor een groot deel door rivieren getransporteerd.
Op zoek naar oplossingen om dit probleem op een wetenschappelijke en rigoureuze manier aan te pakken, heeft Surfrider Foundation Europe een innovatief project gelanceerd met de naam ‘Plastic Origins’. Het doel is om een uitgebreide kaart van riviervervuiling te maken. Het verzamelen van nauwkeurige gegevens is daarbij essentieel.
Hoe werkt het dan?
Dankzij de betrokkenheid van vrijwilligers in heel Europa worden de gegevens rechtstreeks verzameld op de Plastic Origins-app, die beschikbaar is op Android en IOS. Vrijwilligers wordt gevraagd om oevers van de rivieren te filmen met behulp van de appl, die gebruik maakt van een geolocatiesysteem voor afval. Je kan dat doen in een kano, kajak, stand-up paddle of wandelend langs de oevers.
Het projectteam vraagt aandacht voor het plastic-probleem © foto Surfrider Foundation Europe
Expeditie op de Rijn
Op 21 augustus is het Surfrider Foundation Europe projectteam begonnen aan een grote expeditie op de Rijn, van de bron tot aan de delta. Dit om meer bewustzijn te creëren en mensen te mobiliseren. Al de bron bij het Tomameer wandelend is bereikt, leggen de deelnemers verschillende etappes in de kanoën, raftend en kajakkend tot aan de monding van de rivier af. Naast het verzamelen van gegevens wil Surfrider Europe mensen bewust maken van de werkelijke oorsprong van plastic dat in de oceaan wordt aangetroffen.
De belangrijkste uitdaging van deze expeditie bestaat erin sport- en natuurliefhebbers aan te zetten hun vrijetijdsbesteding te combineren met de strijd voor de bescherming van de oceaan. De Surfrider Foundation Europe zet zich in voor de bescherming van de oceanen, de kustlijn, de golven en hun gebruikers.
Meer informatie vind je op de website van de Surfrider Foundation Europe.