- Nieuws -
De gemeente Lochem, wandelgemeente van het jaar 2022, staat bekend om de vele wandelmogelijkheden. De meeste routes voeren over landwegen en zandpaden in de uitbundige natuur. Maar er is zoveel meer…
Voor de wandelaars die wel houden van een vleugje cultuurhistorie, lokale verhalen en oude architectuur lichten we deze keer twee korte historische wandelingen uit. De eerste is de historische stadswandeling, al dan niet met stadsgids, in en om het oude centrum van Landstad Lochem. Waar je overigens ook heerlijk even kunt winkelen of een hapje eten. De tweede is de korte wandeling ‘Gorssels Goed’ door het chique dorp Gorssel. Wil je toch nog even het groen in? Geen enkel probleem, want vanuit beide kernen wandel je zo de natuur in.
Volop cultuurhistorie
De gemeente Lochem heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Je kunt er eindeloos genieten van bijzondere gebouwen en elke kern heeft wel een eigen verhaal. De gemeente Lochem met haar 11 dorpen en een stad telt in totaal maar zo’n 34.000 inwoners. De gelijknamige kern Lochem, mag zichzelf een echte stad noemen. ‘Stad Lochem’ heeft al in 1233 heeft Lochem stadsrechten gekregen.
Belegeringen, branden en industrie
Tot het midden van de 19e eeuw had Lochem veel last van belegeringen, branden en pestepidemieën. Het gevolg was grote armoede. Die geschiedenis heeft zich vooral afgespeeld tussen de grachten in de Lochemse binnenstad. Het bekendste verhaal is misschien wel dat van de Hooiplukker. De zoon van de poortwachter, Poorters Jan, voorkwam tijdens de 80 jarige oorlog dat de stad door de Spanjaarden bezet werd. Tijdens het plukken van wat hooi voor zijn konijnen van een passerende hooiwagen, ontdekte hij de laars van een Spaanse soldaat. Hij sloeg alarm en de poorten werden gelijk gesloten. Sindsdien worden de Lochemmers ook wel ‘Hooiplukkers’ genoemd.
Binnen en buiten de stadsmuren
De korte historische wandeling ‘Lochem Binnen’ (2,5 km) neemt je mee terug in de tijd en verbindt de geschiedenis door de eeuwen heen met elkaar. De route voert langs de meest markante punten. Soms heb je een beetje voorstellingsvermogen nodig, maar de stadsgids of het boekje helpen je daarbij. Net als de informatieborden van het buitenmuseum.
Vanaf 1850 beleeft de Lochemse geschiedenis een economische opleving. Nieuwe bedrijven worden gestart en wegen, tram, spoor en kanaal worden aangelegd. Voor algemeen en eigen welzijn worden buiten de stadsmuren onder andere de schouwburg, de polikliniek, de VVV en de luxe woonwijk 'Berkeloord' gebouwd. Dit deel van de Lochemse geschiedenis, de industriële geschiedenis, wordt zichtbaar in de 5 km lange wandeling ‘Lochem Buiten’.
Beide wandelingen zijn beschreven in het boekje ‘Historische wandelroutes door Lochem’ en is verkrijgbaar via de VVV Lochem.
Natuur, landschap en geologie
Ben je meer geïnteresseerd in natuur en landschap, dan is de wandeling De Poort van Lochem vanuit het centrum te volgen. Het is een heerlijke wandelroute van 11 km. Je wandelt langs de Berkel en passeert diverse landgoederen. Via ’t Overlaar en de Lochemse Enk wandel je weer naar de historische kern. De te volgen route is met bordjes met groene voetstap aangegeven. De route is ook vanaf het NS station in Lochem te volgen.
Een mooie route met heel andere bezienswaardigheden is de Paaschbergroute. Deze is is 9.3 km lang maar kan ingekort worden tot 6.5 of zelfs 4.5 km. De Paaschbergroute is een gemarkeerde, afwisselende wandeling met aandacht voor de geschiedenis en geologie van de Paaschberg en omgeving. Je komt onder andere langs de Watertoren, het Openluchttheater en de Oude Begraafplaats. Bij het VVV Inspiratiepunt midden in het centrum is een boekje met meer achtergrondinformatie beschikbaar.
Gorssels Goed
De meeste mensen kennen Gorssel nu van het Museum MORE, het grootste museum met Modern Realistische kunst in Nederland. Sinds een aantal jaren is het museum gevestigd in Gorssel met een dependance in Kasteel Ruurlo. Een bezoek aan het museum is uitstekend te combineren met een korte wandeling in het charmante dorp met de chique uitstraling.
De wandeling Gorssels Goed, combineert al het goede en vooral mooie van Gorssel. De kern dateert uit 1253 en telt nog vele monumenten, zoals de kerk, de dorpsherberg, een boerderij, het tramhuisje en de touwslagerij. Deze laatste, één van de weinige bedrijven in Nederland die nog op ambachtelijke wijze touw produceren, is op afspraak te bezoeken. Maar ook Het Noorsche Huis en het openluchttheater zijn echte pareltjes. Bij de monumenten onderweg zijn bordjes met QR-codes geplaatst. Op je telefoon lees je meer over de geschiedenis.
Vergeet in Gorssel ook zeker niet een ommetje te maken op de Gorsselse Heide en in het centrum een terrasje te pakken of één van die ontzettend leuke winkeltjes te bezoeken.
Tot ziens in Landelyk Lochem!