© foto Tocht om de Noord
© foto Tocht om de Noord

Het was een opmerkelijke editie van het wandelfestival ‘Tocht om de Noord’, een prachtig, tweedaagse evenement in de provincie Groningen. Bij uitzondering werd het afgelopen weekend - naast de reguliere afstanden - ook een tocht van maar liefst 100 km gewandeld.

Dit was omdat het 100-jarig bestaan van het Gronings volkslied werd gevierd. Dit volkslied staat sinds jaar en dag aan de basis van de Tocht om de Noord; er wordt altijd gewandeld volgens de eerste twee regels van het Gronings volkslied ofwel het ‘Grönnens Laid’:

Van Lauwerzee tot Dollard tou,
van Drenthe tot aan 't Wad,
doar gruit, doar bluit ain wonderlaand
rondom ain wondre stad.
Ain Pronkjewail in golden raand
is Grönnen, Stad en Ommelaand;
ain Pronkjewail in golden raand
is Stad en Ommelaand!

De zaterdag begon voorspoedig – droog - met het vertrek bij het eerste industriele erfgoed: Scheepswerf Pattje. Daarna ging het naar het veenontginningsdorp Westerbroek en Foxhol. Daar werden de deelnemers getrakteerd op een mooie rondgang door een tweede scheepswerf. Dan verder door Hoogezand en Sappemeer en door de brandweerkazerne op naar de Heemtuin bij Muntendam, waar een enorme pracht aan paddestoelen de wandelaars tegemoet kwam. Een laatste, fraaie lus via het natuurrijke Borgerswold bracht de wandelaars aan het eind van de eerste dag weer terug naar de Sorghvliethal. 

wandelnieuws todn 100kilometerlopers© Tocht om de Noord 2019 - Eenmalig kon er ook 100 km gewandeld worden...

Dan de tweede dag van TodN: dat was andere koek! Het was een uitzonderlijk natte dag (op sommige plekken viel 40 mm regen!).  Groningen was op zondag zelfs de natste provincie van het hele land…

De organisatie besloot het evenement toch door te laten gaan. Slecht weer bestaat immers niet (alleen een slechte voorbereiding). Het werd een bijzondere dag. Vanuit Veendam ging het eerst met de stoomtrein van de STAR naar Stadskanaal. Daarna dwars door Theater Geert Teis, dan via Alteveer naar het hart van de strokartonindustrie: de Pekela’s. De deelnemers liepen dwars door een oude fabriek en waren getuige van het lawaai van de Siepco Stoommachine. In Zuidwending ging het vervolgens langs een voormalige aardappelmeelfabriek. En daarna ook nog een vleugje ‘Groninger Ommelanden’. Uiteindelijk kwam de wandeling weer terug in Veendam (met de paardentram!) en via Van Beresteyn en het Veenkoloniaal Museum belandden de wandelaars weer in de Sorghvliethal. Een bijzonder natte, maar geweldige kennismaking met de Veenkoloniën.
wandelnieuws paardentram todn© Tocht om de Noord 2019 - Met de paardentram terug naar Veendam...

 

Deel dit artikel