De prachtige natuur bij Sellingen © foto Metha Eikens
De prachtige natuur bij Sellingen © foto Metha Eikens

In de prachtige omgeving van Westerwolde maak je kennis met een oud cultuurlandschap met heidevelden, beekdalen, oude bossen, vennen en moerassen. Elke plek vertelt zijn eigen verhaal.

De natuur is uitermate geschikt om te fietsen, kanoën, paardrijden, vissen, zwemmen of golfen. En zéker ook om te wandelen! Niet voor niets is Westerwolde Wandelgemeente van het Jaar!

We nemen je voor een indrukwekkende wandeling mee naar noorden van de gemeente, vanuit Sellingen naar Jipsinghuizen. Ook tijdens deze wandelroute is de rijke historie van Westerwolde terug te zien in het landschap…

Wandelroute 35: De Barak, Sellingen-Jipsinghuizen (9,5 of 14,5 km)

 

De hel van Jipsinghuizen (door Cees Stolk)

Op deze route wandel je door een bewogen geschiedenis. Laat je meevoeren naar vroegere tijden, naar ‘De hel van Jipsinghuizen’.

Werkverschaffing begin 20ste eeuw

De schepping begon in Westerwolde opnieuw. Duizenden hectares woeste heide gingen in de crisisjaren van de 20ste eeuw op de schop. Werklozen zwoegden in het zweet en schiepen zo een nieuwe aarde. Werkverschaffing heette dat toen. Grote motor was rijksinspecteur Jan Buiskool, eerst dominee en later burgemeester van Vlagtwedde en Delfzijl. Voor het werkvolk ging hij de geschiedenis in als de drijver, de ‘Groningse Mussolini’, maar voor de overheid was hij de architect van de werkverschaffing in heel Nederland. De werkverschaffing die in 1924 in Groningen begon stond model voor andere projecten in het land.

Eindbestemming: het tramstation van Jipsinghuizen

Uit alle delen van de provincie Groningen, maar ook uit het westen van het land, kwamen de werklozen met op hun nek hun schop. Gedwongen arbeid. Hun werk: woeste, onvruchtbare grond een meter diep omspitten. Hun eindbestemming: het tramstation van Jipsinghuizen. Hun loon: een tientje en vaak minder. Tegenover het station (nu woonhuis) herinnert een beeld van Eddy Roos aan die tijd. Het beeld geeft vorm aan de wanhoop van toen en de hoop op een nieuwe morgen. De arbeiders spraken van een ‘hel’. De boeren en bazen van een ‘weldaad’.

wandelnieuws sellingen barak kamp de beetse metha eikensDe overgebleven barak van Kamp De Beetse © foto Metha Eikens

Barak Kamp Sellingerbeetse

De werklozen vertrokken ’s maandags voor een week van huis. Na een werkweek van 50 uur stonken zij bij thuiskomst zaterdag naar lysol. Hun keet werd grondig ontsmet. Eén van die tientallen barakken staat nog overeind. Nabij Jipsingbourtange komt het verleden bij jou als wandelaar op bezoek. Je stapt terug in de tijd en ervaart de verschrikkingen. Na de werklozen dreef het naziregime de Joden bijeen in de barakken voordat zij enkele reis naar Auschwitz gingen. En na de oorlog kwartierde de overheid foute Nederlanders in. Kamp Sellingerbeetse is zo een voorbeeld van multifunctioneel gebruik. 

Routekaart

De routekaart Slangenborg Sellingen vind je op de website van Tourist Info Westerwolde

Wandelen in Westerwolde

Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.

Deel dit artikel