- Nieuws -
De Fiets en Wandelbeurzen in Utrecht en Gent mogen dan niet doorgaan in februari; de verkiezing om de Wandelroute van het Jaar 2022 gaat wél gewoon door. Op de shortlist prijken inmiddels de vijf routes die nog kans maken op de felbegeerde titel.
Uit onderstaande vijf wandelroutes (alfabetische volgorde) zal de uiteindelijk winnaar komen.
Biesboschpad
Zeshonderd jaar geleden overspoelde de Sint-Elisabethvloed het poldergebied ten zuiden van Dordrecht ten gevolge van een dijkdoorbraak. Maar liefst 72 dorpen werden van de kaart geveegd en zo ontstond er een binnenzee. Later werden grote delen van dit getroffen gebied weer op het water heroverd. De wetlands van De Biesbosch zijn inmiddels een Nationaal Park waar we met z’n allen zuinig op zijn. Het Biesboschpad dat er doorheen gaat is een 169 km lange wandelroute die je de sporen toont van deze watersnoodramp die in 1421 plaats vond.
Kijk hier voor meer informatie.
Dutch Mountain Trail
De Dutch Mountain Trail is in korte tijd populair geworden onder wandelaars die uitdagende tochten niet uit de weg gaan. De meerdaagse wandeltocht werd ter gelegenheid van het Dutch Mountain Festival ontwikkeld. De tocht is 101 kilometer lang en verbindt Seven Summits (toppen) tussen de NS-stations van Eygelshoven en van Maastricht, waarbij liefst 1546 hoogtemeters zijn te overwinnen. De route is nauwelijks bewegwijzerd, maar goed te lopen met wandelgids en/of GPX track.
Kijk hier voor meer informatie.
La Lesse et La Lomme par les GR
Nieuw thematisch wandelpad over de Lesse en de Lomme, rivieren in België. Het gidsje ‘La Lesse en La Lomme par les GR‘ is – jammergenoeg - alleen in het Frans uitgegeven door de Franstalige vereniging van de Grote Routepaden in België. Het pad is voor een belangrijk deel gebaseerd op reeds bestaande GR-paden, maar bevat ook 88 km aan nieuwe paden (53%) van het totale traject. De route is stroomafwaarts beschreven in een uitstekend gedocumenteerde topogidsje. Daarnaast zijn er ook nog tien rondwandelingen die aansluiten op de GR17, samen goed voor nog eens 195 km aan extra wandelavontuur.
Kijk hier voor meer informatie.
Hondsrugpad
Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het internationale project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita in Duitsland met elkaar verbindt. De route gaat van Groningen naar Meppen, nét over de Duitse grens en gaat vandaaruit verder naar Osnabrück. De wandelroute leidt je over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden. Het pad doorkruist tevens het grensoverschrijdende veengebied, dat toont hoe Drenthe er in de oertijden heeft uitgezien.
Kijk hier voor meer informatie.
Ons Kloosterpad
In het oostelijke deel van Noord-Brabant bevinden zich veel kloosters, waarvan een aantal ook nu nog bewoond is. Het jaar 2021 was het jaar van de kloosters en daarom werd de 330 km lange wandelroute Ons Kloosterpad ontwikkeld. Het traject gebruikt het knooppuntennetwerk in deze provincie en voert je langs 50 – al dan niet voormalige - kloosters en abdijen en door het prachtige Brabantse land. Met een zogenaamd ‘Bindboek’ leg je je verhalen, beelden en herinneringen aan de bijzondere plekken langs het traject vast voor altijd.