© foto Shutterstock

Ben jij een enthousiaste wandelaar? Dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je tijdens een stevige wandeling goed schoeisel draagt. Omdat er wel degelijk verschil is tussen een wandeling op asfalt of een wandeling in de bossen, kan het heel goed zijn dat je voor de verschillende ondergronden ook verschillende soorten wandelschoenen nodig hebt.

Omdat het aanbod zo ontzettend groot is, is het handig te weten waar je eigenlijk allemaal op moet letten tijdens het aanschaffen van goede wandelschoenen. Speciaal daarom hebben we een aantal tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Kies de juiste maat

Het klinkt heel logisch, maar toch is dit vaak vooral bij beginnende wandelaars iets dat fout kan gaan. Het is namelijk bij wandelschoenen van belang dat je één of twee maten groter kiest. Dit heeft ermee te maken dat je vooral bij lange afstanden extra dikke sokken draagt ter bescherming van je voet en je voet de vrijheid moet hebben om te kunnen bewegen. Uiteraard moet je voet ook niet te los in de schoen zitten en moet deze wel goed aansluiten. Het is dus vooral als beginner aan te raden om naar een gespecialiseerde buitensportwinkel toe te gaan om advies in te winnen. Online kan je namelijk wel verschillende schoenen met elkaar vergelijken, maar kun je ze natuurlijk niet passen. Het online vergelijken van andere diensten is natuurlijk een ander verhaal. Je kan online bijvoorbeeld prima online een aantal verschillende telefoonabonnementen of de tarieven van verschillende aanbieders van energie vergelijken. Dit zit met kleding en dus ook wandelschoenen vaak net even iets anders.

De juiste zool

De meeste mensen die veel wandelen zullen dit vaak op een verharde ondergrond doen. Dit kan op straat zijn, maar ook in het bos. Ga je hiken in de bergen, dan is het verstandig om voor een ander type schoen te kiezen, zodat je wel de juiste grip hebt voor de juiste ondergrond. Door persoonlijk advies in te winnen bij een gespecialiseerde buitensportwinkel, zul je al snel tot de conclusie komen dat je keuze voor de juiste zool essentieel is voor het comfort van de schoen. Je hebt er niets aan, als je tijdens het wandelen het gevoel hebt steeds weg te glijden met je wandelschoen.

Het budget

Wandelschoenen heb je in verschillende prijsklassen. Zo heb je al wandelschoenen vanaf 50 euro, maar zijn ze er ook van ruim boven de 100 euro. Het is voor jezelf een afweging wat jij belangrijk vindt. Wel kunnen we je adviseren te kiezen voor een schoen die prettig en comfortabel zit. Deze schoenen zijn vaak gemaakt van een steviger materiaal, waardoor ze langer meegaan. De kans is dus vrij groot dat wanneer je een duurdere schoen koopt, deze niet alleen veel fijner zit, maar ook langer meegaat dan een goedkopere schoen. Je hoeft uiteraard niet direct te kiezen voor de duurste, maar een goede middenklasse is vooral wanneer je flinke afstanden loopt zeker aan te raden.

Deel dit artikel