- Nieuws -
Tijdens deze langdurige pandemie wordt er heel veel gewandeld. En elke wandelaar heeft de noodkreten wel meegekregen de laatste weken: Laat de natuur schoon achter! En ga niet wandelen in drukke gebieden! Maar waar zijn die drukke gebieden? En vooral ook: waar zijn ze niet?
Voldoende bewegen is uitermate belangrijk, vooral nu een groot deel van de werkende bevolking thuis werkt. Wandelen kan altijd en overal. Het is laagdrempelig, je kunt het van huis uit doen op je eigen moment. We willen je een aantal tips geven om nog meer van je wandeling te genieten, terwijl je de coronamaatregelen intact laat.
-
Ga niet naar de bekende, toeristische natuurgebieden
Daar kan het namelijk erg druk zijn. Vooral de mensen die het wandelen pas dit jaar hebben uitgevonden kiezen juist vaak voor de natuurgebieden die gemakkelijk met de auto bereikbaar zijn en die ook erg bekend zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld aan de Veluwe, de Posbank, de Utrechtse Heuvelrug of de duinen langs de kust. Wij maakten vorige week al een overzicht van rustige wandelgebieden.
Zoek de rustige gebieden op om een fijne wandeling te maken foto Shutterstock
-
Ga eropuit op een rustig moment van de dag
Ga vooral niet op ‘prime-time’ wandelen. Met name in de weekenden kan het bijvoorbeeld rond de middag erg druk zijn in de natuur. Sta lekker vroeg op en trek je wandelschoenen aan. En als je tijd hebt is het qua drukte beter om op een doordeweekse dag te wandelen. -
Houdt afstand tijdens je wandeling
De 1,5 meter-regel blijft belangrijk; ook in de natuur. Houd je aan de maximale groepsgrootte van vier personen. Kies en zie je dat het op een bepaald pad druk is, probeer dan een andere route te nemen. In dit artikel lees je meer tips om tijdens het wandelen voldoende afstand te houden. -
Kies de bredere paden
Als je de bredere paden kiest is het al veel gemakkelijk om afstand te houden tot je medewandelaars en tegenliggers. -
Laat je wandelgebied schoon achter
Behalve met andere wandelaars is het ook belangrijk je aan de geldende regels te houden die zijn vastgesteld door de beheerder (in veel gevallen Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten) en de natuur netjes achter te laten. Blijf vooral op de paden, verstoor de natuur niet en laat ook vooral geen afval achter (ook geen mondkapjes!!!).