Wandelen op de verharde weg © foto Shutterstock

Voor wie met enige regelmaat wandelt, weet als geen ander dat de ondergrond alles bepalend is voor de keuze voor bepaald schoeisel. Je kunt je immers wel voorstellen, dat het wandelen op het asfalt anders is, dan wanneer je gaat hiken in een heuvelachtig gebied.

Kortom, het is dus belangrijk dat je rekening houdt met de ondergrond, alvorens je je keuze maakt welke schoenen je aantrekt. In dit artikel geven we je een aantal tips, die je hierbij kunnen helpen.

Wandelen in het bos

Wanneer je ervoor kiest om de bossen in te gaan na een flinke bui regen, dan kun je de klok er natuurlijk op gelijk zetten dat je te maken krijgt met een en al modder. niets mis mee, maar wel goed om rekening mee te houden. Als je in de modder loopt, kan het namelijk heel goed zijn, dat je op bepaalde stukken tot misschien wel je enkels wegzakt in de modder. Daarnaast is modder natuurlijk ook ontzettend glad, waardoor het juiste profiel onder je schoenen van groot belang is. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de positie waarop jij je voeten plaatst. Zo is het raadzaam goed te kijken naar rechte delen, zodat je je voeten in z’n volledigheid kunt neerzetten. Zorg er nadat je thuiskomt uiteraard wel voor dat jij je schoenen weer goed schoonmaakt, zodat ze klaar zijn voor de volgende keer.

Wandelen op zandpaden

Zand is relatief zacht. Het is dus ook van belang, dat wanneer jij wandelschoenen gaat passen, je ze ook test op verschillende ondergronden. Alleen op een gietvloer testen is natuurlijk niet heel verstandig. Ondanks het feit dat de gietvloer prijs doorgaans relatief interessant is om te kiezen als ondergrond, is het toch verstandiger om ook in het zand en eventueel op andere ondergronden te testen. Zo weet je namelijk zeker of een schoen wel of niet doet wat jij ervan verwacht. Vooral gezien het feit wandelen in het zand ontzettend veel energie kost, is het belangrijk te kiezen voor het juiste schoeisel. Wel heeft zand als voordeel, dat je de voetafdrukken van je voorgangers kunt blijven zien. Door deze te volgen wanneer ze er zijn, weet je zeker dat je op de juiste stukken van het zand je voeten neerzet.

Wandelen op asfalt of verharde weg

Wanneer je regelmatig na het eten gaat wandelen, dan zal dit meestal op het asfalt zijn. Het grote voordeel aan deze harde ondergrond, is dat deze qua gevoel bijna identiek is aan een gietvloer betonlook of een epoxyvloer van Resin Art. Doordat al deze drie vloeren hard zijn, kun je in de basis kiezen voor een soortgelijke wandelschoen. Je hoeft immers op een vlakke ondergrond niet na te denken waar je je voeten neerzet bij iedere stap die je zet. Doordat je minder hoeft op te letten, kun je vaak ook een tempo hoger wandelen, waardoor je ook je conditie sneller kunt opbouwen. Kortom, ontzettend veel voordelen dus. Ga je nu hardlopen op een harde ondergrond, dan is het juist extra belangrijk rekening te houden met het type schoeisel dat je draagt. Vooral wanneer je blessuregevoelig bent, is een goede demping essentieel.

Deel dit artikel